Ekolojiyi korumaya katkı sağlayacak projeye uluslararası destek  

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feza Carlak'ın paydaşı olduğu uluslararası proje 3 milyon euro bütçe ile desteklenmeye hak kazandı. Projede akıllı enerji yönetimi ile ekolojik bina tasarımı geliştirilmesi ve karbon salınımının azaltılarak küresel ısınmanın önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. H. Feza Carlak 'Solar Binalar İçin Sıfır Enerji Konseptleri' teknoloji transferinin sağlanmasına ve uluslararası pazarlarda yer almasına katkı sağlanmasının amaçlandığı EUREKA akademik girişim olarak Uluslararası Sanayi İş Birliği anlamında, enerji verimliliği üzerine Akdeniz Üniversitesi'nde alınmış ilk proje olma özelliği de taşıyor. Uluslararası konsorsiyum olarak desteklenen proje Türkiye, Güney Kore ve Portekiz paydaşlığında yürütülecek.  Projede bir diğer paydaş olarak da Doç. Dr. H. Feza Carlak'ın doktora öğrencisi Fırat Güler ve yüksek lisans öğrencisi Mehmet Sevimler'in Antalya Teknokent bünyesinde kurmuş olduğu Inelso Innovative Electrical Solutions isimli firma yer alıyor.
EKOLOJİK BİNA TASARIMI GELİŞTİRİLECEK
Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. H. Feza Carlak, projenin amacının, optimum enerji hasadı metodolojilerini kullanarak, neredeyse sıfır enerjili güneş dairelerini minimum maliyetle ekolojik olarak gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. Proje kapsamında iklim değişikliklerini minimize etmek için ısıtma ve soğutma yükünü en aza indirgeyen, iç ortamı iyileştirerek bölgesel hava koşullarına göre ayarlanabilir ekolojik bir bina tasarımı geliştirileceğini söyleyen Doç. Dr. H. Feza Carlak, 'Binaların içindeki daireler arasındaki etkileşimler ve harici enerji sistemi arasındaki optimum dengeyi sağlamak için akıllı enerji yönetimi, üretimi ve tüketimi kullanılacak.' dedi.
AKADEMİK GİRİŞİM ÖRNEĞİ
Bir akademik girişim örneği olarak kurduğu firmasıyla böyle bir projeye aldığı desteğin öneminden bahseden Doç. Dr. H. Feza Carlak, proje akademik girişim olarak Uluslararası Sanayi İşbirliği anlamında, enerji verimliliği üzerine Akdeniz Üniversitesi'nde alınmış ilk proje olma özelliğini de taşıdığını vurguladı. Özellikle üniversitelerde lisansüstü seviyelerde gerçekleştirilen araştırma geliştirme çalışmalarının sadece tez olarak kalmayıp mutlaka ürüne dönüşmeleri gerektiğini vurgulayan Carlak, 'Dünya üzerinde gelişmişlik olarak üst seviyelerde kalabilmenin sırrı üretmekten geçiyor. Bu doğrultuda biz akademisyenlere de önemli bir görev düşüyor. Araştırma geliştirme çalışmalarımızı mümkün olduğunca ürüne dönüştürebilmek ve öğrencilerimizi olabildiğince proje odaklı yetiştirebilmek gerek. Çağımızda gelinen nokta itibarıyla bilgilerin de çok hızlı güncellendiğini ve bilgi akışı anlamında zamanın da çok hızlı aktığını düşünecek olursak öğrencilerimizi lisans seviyesinde ürün odaklı düşünmeye motive etmeliyiz. Bu doğrultuda biz de gerçekleştirdiğimiz çalışmaların ürüne dönüşebilmesi noktasında, tamamladığımız birçok ulusal projenin ardından lisansüstü öğrencilerimle beraber iki ayrı şirket olarak uluslararası bir konsorsiyumda yer alarak Avrupa Birliği destekli bir proje aldık. Üniversitelerimizin ve sanayicilerimizin de desteğiyle bu tür projelerin sayısının süratle artırılarak, hem ülkemize yabancı proje fonlarının girmesinin sağlanması hem de uluslararası konsorsiyumlarda yer alarak teknolojik anlamda en üst seviyelerde çalışmalarımızı sürdürmeliyiz' diye konuştu.
TEKNOKENT ARAŞTIRMACILAR İÇİN BÜYÜK FIRSAT
Üniversite kampüsünde yer alan bir Teknokent'in mevcudiyetinin de çok kritik olup hem üniversite sanayi iş birliği anlamında hem de öğrencilerin ve genç araştırmacıların girişimcilik fikirlerini uygulamaya dökme anlamında büyük fırsatlar sağladığını söyleyen Doç. Dr. H. Feza Carlak, 'Bizler öğrencilere ne kadar fırsat yaratabilirsek öğrenciler o kadar işin içinde yer alabiliyor ve mutlaka bayrağı bir ileri seviyeye taşıyabiliyor. Bu doğrultuda genç araştırmacılarımız da hayallerini ve hedeflerini yüksek tutmalı ve mutlaka hayallerinin peşinden gitmelilerdir. İstatistiksel olarak en özgün ve yüksek bütçeli yatırıma dönüşmüş fikirlerin, uçuk gözüken bu hayallerden türemiş oldukları görülmektedir. Bu anlamda Üniversitemiz, Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan'ın destekleriyle, Teknoloji Transfer Ofisi vasıtasıyla, öğrenci ve genç araştırmacılarımızı projeler için özendiriyor ve destekliyor.' ifadelerini kullandı.

Eklenme tarihi :7.09.2022 13:19:39
Son güncelleme : 29.11.2022 10:24:16